Uncategorized

Bagett sütőtál tulajdonságai és kiválasztásának módja, valamint a bagett sütési módszere.

Baguette sütőforma jellemzői és kiválasztása:

A baguette sütőforma kifejezetten a francia baguette kenyerek sütésére tervezett. Különleges jellemzőkkel rendelkezik, hogy biztosítsa a ropogós héjat és a puha belsejét, amely a francia baguette-re jellemző. Íme néhány jellemző és szempont a baguette sütőforma kiválasztásához:

Jellemzők:

 1. Hosszú, téglalap alak: A baguette sütőformák általában hosszúkásak és téglalap alakúak, tükrözve a hagyományos francia baguette formáját. Ez a kialakítás segíti az egyenletes tésztaterítést, biztosítva az egyenletes alakokat és sütési eredményeket.
 2. Több rekesz: A baguette formák általában több rekeszt tartalmaznak, mindegyik egy tészta részt fogad. Ez megakadályozza a tészta összeragadását a sütés során, lehetővé téve az egyedi baguette-k kialakítását.
 3. Szellőzőlyukak: Az egyenletes sütés és a felesleges nedvesség kibocsátása érdekében a baguette sütőformák gyakran szellőzőlyukakkal rendelkeznek. Ez hozzájárul a ropogós héj és a puha belső kialakításához.
 4. Tapadásmentes bevonat: A minőségi baguette sütőformákon tapadásmentes bevonat található, amely megakadályozza, hogy a tészta a forma felületére tapadjon, így könnyedén eltávolíthatók a megsütött baguette-k.
 5. Magas hőmérsékletű anyag: A baguette sütőformák hőálló anyagokból, például rozsdamentes acélból vagy öntöttvasból készülnek, mivel ki kell bírniuk a magas sütési hőmérsékletet.

Kiválasztási tippek:

 1. Méret és kapacitás: Válasszon olyan forma méretet és kapacitást, amely a sütni kívánt baguette-ek számához megfelel. A forma címkéje általában jelzi, hány tészta részt lehet benne elhelyezni.
 2. Anyag: Válasszon hőálló anyagokat, például rozsdamentes acélt vagy öntöttvasat. Kerülje az alumínium formákat, mivel magas hőmérsékleten deformálódhatnak.
 3. Tapadásmentes bevonat minősége: A magas minőségű tapadásmentes bevonat könnyűvé teszi a baguette-k sütés utáni eltávolítását. Győződjön meg róla, hogy a bevonat élelmiszerbiztonságos.
 4. Szellőzőlyuk kialakítás: Ellenőrizze a forma szellőzőlyukainak kialakítását, hogy egyenletes sütés és párolgás történjen sütés közben.
 5. Márkák és vélemények: Válasszon megbízható márkákat vagy nézze meg a felhasználói véleményeket annak érdekében, hogy a kiválasztott baguette sütőforma jó teljesítményt és tartósságot nyújtson.

Összefoglalva, a megfelelő méretű baguette sütőforma kiválasztása, amely megfelel az Ön elvárásainak az anyag, a kialakítás és a minőség tekintetében, segít finom francia baguette-eket készíteni.

Baguette Sütési Módszer:

A baguette a francia kenyerek egyik klasszikusa, amelyet ropogós héja és puha belseje jellemez. Íme, hogyan készítsünk baguette-eket:

Hozzávalók:

 • 500 gramm kenyér liszt (magas glutén tartalmú liszt)
 • 10 gramm só
 • 7 gramm száraz élesztő (vagy ugyanakkora mennyiségű friss élesztő)
 • 350 milliliter langyos víz

Lépések:

 1. Tészta keverése: Keverje össze a kenyér lisztet és a sót egy nagy tálban. Egy másik edényben oldja fel a száraz élesztőt a langyos vízben. Öntse a élesztős vizet a liszthez, majd keverje össze, amíg egy kissé ragadós tészta képződik.
 2. Tészta gyúrása: Helyezze a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és kézzel vagy mixerrel gyúrja. Gyúrja, amíg a tészta sima, puha és már nem tapad a kezéhez, általában 10-15 percig.
 3. Első emelés: Helyezze a gyúrt tésztát vissza a tálba, fedje le nedves ruhával, és hagyja meleg helyen emelkedni, amíg nagyjából megduplázódik a mérete, kb. 1-2 óra.
 4. Felosztás és alakítás: Vegye ki a tésztát, és helyezze egy enyhén lisztezett felületre. Ossza fel a tésztát kívánt darabokra, majd formáljon belőlük hosszú baguette-szerű alakokat. Helyezze a formált baguette-eket egy sütőformára, úgy hogy elegendő hely maradjon számukra a növekedéshez.
 5. Második emelés: Fedje le a baguette-eket nedves ruhával, és hagyja őket egy meleg helyen másodszor is emelkedni, amíg észrevehetően megduzzadnak, kb. 30-45 percig.
 6. Sütő előmelegítése: Míg a baguette-ek a második emelkedést végzik, előmelegítse a sütőt 200°C-ra (390°F), és helyezzen egy sekély tál vizet a sütő aljára, hogy gőzt képezzen.
 7. Felvágás: Használjon kést, hogy sekély bevágásokat készítsen a baguette-ek felületén. Ez segít a gőz felszabadításában a sütés során.
 8. Sütés: Helyezze a baguette-eket a előmelegített sütőbe, és öntsen egy kis vizet a sekély tálba, hogy gőzt képezzen. Süssük körülbelül 20-25 percig, vagy amíg a baguette-ek aranybarna héjat és üres hangot adnak, ha megkopogtatjuk, valamint ropogós külsőt kapnak.
 9. Hűtés: Sütés után vegye ki a baguette-eket a sütőből, és hagyja teljesen kihűlni egy rácsra helyezve.

Most már élvezheti házilag készített finom baguette-jeit!